Uważaj co kupujesz

Region

Zbliżają się święta,  a więc i czas świątecznych zakupów. Na stołach znajdzie się wówczas wiele tradycyjnych potraw. Pracownicy Inspekcji Handlowej podpowiadają, na które produkty trzeba szczególnie uważać dokonując zakupów.

Inspektorzy IH na zlecenie Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów regularnie kontrolują produkty spożywcze sprawdzając m.in. ich jakość i oznakowanie. Ostatnia kontrola dotyczyła bakalii, wyrobów czekoladowych, suszonych owoców, masła, jajek, ciasta, pieczywa, przetworów owocowy i warzywnych.

Kontrola niemal 650 partii bakalii wykazała, że co piata może budzić zastrzeżenia. Okazało się, że niektóre owoce były sfermentowane, inne zawierały konserwanty i alergeny nie podane w składzie.

Skontrolowano 460 partii wyrobów zawierających czekoladę z czego nieprawidłowości stwierdzono u jednej czwartej. Zastrzeżenia dotyczyły przekroczonego limitu dozwolonych tłuszczów roślinnych, niższej zawartości tłuszczu mlecznego w czekoladzie mlecznej, czy niższa niż zadeklarowana ilość orzechów i rodzynek.

Najwięcej zastrzeżeń inspektorzy mieli do jajek. Niemal połowa z 284 partii budziła zastrzeżenia, a 30 proc. było źle oznakowanych.

Kontrola ciast o przedłużonej przydatności wykazała, że niektóre wypieki które miały być beztłuszczowe zawierały olej. Również zawartość składników była niższa niż zadeklarowana. Skontrolowano ponad 150 partii ciast z czego wątpliwości wzbudziło 34 proc.

W przetworach warzywnych i owocowych najczęściej klient jest wprowadzany w błąd co do składu oraz metody produkcji.

Jak wynika z kontroli pracowników Inspekcji Handlowej trzeba bardzo uważać podczas kupowania żywności, gdyż średnio co trzeci budził zastrzeżenia inspektorów.

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz Inspekcja Handlowa przypominają:

– nieświeżą żywność konsument może reklamować: paczkowaną – w terminie 3 dni od chwili otwarcia, sprzedawanej luzem – 3 dni od momentu zakupu. Warto dodać, że towary kupione w promocji, a będące niezgodne z umową również podlegają reklamacji;

– artykuł spożywczy przeterminowany, tj.: po terminie przydatności do spożycia bądź dacie minimalnej trwałości nie może być oferowany do sprzedaży, nawet po znacznie obniżonej cenie;

– „niska zawartość tłuszczu”, „bez dodatku cukrów” są określeniami to oświadczenia żywieniowe producenta. Jeśli producent wskazuje, że wytwarzany przez niego produkt jest light z uwagi na niższą zawartość tłuszczu, cukru czy innego składnika, to powinno być go o co najmniej 30 proc. mniej niż w innych wyrobach. Przed zakupem należy sprawdzić wartość odżywczą. Jest to istotne szczególnie dla osób stosujących różnego rodzaju diety, bowiem np. może się okazać, że jogurt smakowy o obniżonej zawartości tłuszczu zawiera duże ilości węglowodanów (cukrów), a majonez light zamiast oleju konserwanty;

– należy czytać dokładnie informacje zamieszczone na etykiecie, zwłaszcza te podane drobnym drukiem. Nie sugerować się atrakcyjną szatą graficzną opakowania ani wyeksponowaną fantazyjną nazwą;

– wprowadzającym w błąd jest umieszczenie informacji, że wyrób posiada specjalne właściwości, w przypadku gdy ich nie posiada lub wszystkie inne artykuły tego rodzaju posiadają takie same właściwości, np. „bez cholesterolu” na oleju;

– wszelkie zastrzeżenia dotyczące oznakowania, jakości i bezpieczeństwa produktów można zgłaszać w wojewódzkich inspektoratach Inspekcji Handlowej. Ponadto bezpłatną pomoc w dochodzeniu swoich praw można uzyskać od powiatowych lub miejskich rzeczników konsumentów.

  •  
  •  
  •  
  •   
  •  
  •  

Byłeś świadkiem wypadku? Stoisz w gigantycznym korku? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie? Poinformuj o tym innych mieszkańców Pruszkowa, Grodziska i okolic. Przesyłaj zdjęcia i informacje do redakcji WPR24.pl na adres e-mail: kontakt@wpr24.pl lub SMS i MMS pod nr tel. 600 924 925.