Sprawdź ile żywności marnujesz w domu

Region

W Polsce marnuje się 9 mln ton żywności rocznie. W większości krajów rozwiniętych za ponad połowa wszystkich odpadów żywnościowych odpowiadają gospodarstwa domowe. Bank Żywności SOS w Warszawie opracował interaktywny kalkulator do samodzielnego oszacowania ilości marnowanej żywności we własnym domu.

Według raportu z 2018 roku Instytutu Kantar Millward Brown przygotowanego na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, do wyrzucania żywności przyznaje się 42% społeczeństwa. Wyrzucamy najczęściej pieczywo (49%), owoce (46%), wędliny (45%), warzywa (37%). Wśród często wymienianych przyczyn marnotrawstwa Polacy wciąż wskazują brak wiedzy na temat właściwego przechowywania żywności oraz brak umiejętności ponownego wykorzystania produktów. Jednak już od ponad 6 lat najczęstszą przyczyną wrzucania jedzenia jest przegapienie terminu przydatności do spożycia (29%) oraz zbyt duże zakupy (20%). To pokazuje że wciąż potrzebna jest podstawowa wiedza, która w sposób prosty i przystępny tłumaczyłaby zasady postępowania z żywnością w kuchni. Fundacja zrobiła krok dalej i opracowała pierwszy w Polsce kalkulator do indywidualnego oszacowania skali marnowania żywności.

Narzędzie do liczenia odpadów spożywczych ma pomóc ludziom uświadomić sobie ile jedzenia wyrzucają na śmietnik w ciągu tygodnia czy nawet roku. Dodatkowo również kalkulator pozwala zobaczyć ile kilogramów CO2 emituje do atmosfery wyrzucona żywność.

– Z dumą wprowadzamy ten kalkulator, aby pomóc konsumentom lepiej zrozumieć skalę tego problemu. Wierzę, że małe działania mogą doprowadzić do wielkich zmian – mówi Kinga Zięba, koordynatorka projektu.

Ilość wyrzucanego jedzenia można policzyć na: ilemarnujesz.bzsos.pl

  •  
  •  
  •  
  •   
  •  
  •  

Byłeś świadkiem wypadku? Stoisz w gigantycznym korku? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie? Poinformuj o tym innych mieszkańców Pruszkowa, Grodziska i okolic. Przesyłaj zdjęcia i informacje do redakcji WPR24.pl na adres e-mail: kontakt@wpr24.pl lub SMS i MMS pod nr tel. 600 924 925.