Nie marnujmy jedzenia w święta

Region

Polacy wyrzucą w tym roku do śmieci roku blisko 4 mln ton jedzenia - taka jego ilość wystarczyłaby do trzykrotnego wypełnienia warszawskiego Stadionu Narodowego.

Czas świąt Bożego Narodzenia to okres dużych zakupów – półki i lodówki wypełniają się wtedy produktami, z których zostaną przygotowane świąteczne potrawy. W tym czasie kupujemy i przygotowujemy więcej żywności, ale też marnujemy.

Banki Żywności przypominają, że marnowanie jedzenia wywiera negatywne skutki także dla środowiska – kilogram zmarnowanej wołowiny oznacza 50 tys. litrów zmarnowanej wody, która została zużyta do jej wyprodukowania.

W święta warto pamiętać o kliku zasadach, które pomogą ograniczyć marnowanie żywności. Szczególnie ważne jest tu planowanie zakupów i przygotowanie właściwych porcji, odpowiednie przechowywanie żywności, tj. trzymanie w chłodzie i zamrażanie, a także wykorzystywanie pozostałych składników do przygotowania innych dań.

Pomysły i porady ekspertów dotyczące sposobów na niemarnowanie jedzenia w święta można znaleźć na stronie internetowej www.niemarnuje.pl.

  •  
  •  
  •  
  •   
  •  
  •  

Byłeś świadkiem wypadku? Stoisz w gigantycznym korku? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie? Poinformuj o tym innych mieszkańców Pruszkowa, Grodziska i okolic. Przesyłaj zdjęcia i informacje do redakcji WPR24.pl na adres e-mail: kontakt@wpr24.pl lub SMS i MMS pod nr tel. 600 924 925.