Łączy nas ogromna pasja do gotowania

Brwinów

Na kulinarnej mapie Brwinowa pojawiło się nowe ciekawe miejsce, lokal o nazwie „O Matko i Córko”. Zjecie tam smakowite domowe obiady, ale nie tylko. Warto podkreślić, że właścicielki odrzucają gotowe produkty i większość robią własnoręcznie, m.in. masło, majonez, kiszoną kapustę.

Dotychczas mieszkańcy Brwinowa próżno mogli szukać przyjaznego miejsca, gdzie spędziliby miło czas spożywając posiłek z rodziną, wyszli ze znajomymi na ciasto, kawę czy herbatę lub szybko „wpadli” po kanapkę. Od niedawna przy ul. Armii Krajowej 3 funkcjonuje bistro „O Matko i Córko”. To połączenie dwóch światów – jakże doskonałej tradycji i nieco nowoczesnych wariacji.

Skąd wziął się pomysł na stworzenie takiego lokalu? – Obydwie zawsze uwielbiałyśmy gotować. Mama gdy miała wolny dzień od pracy, siedziała cały dzień w kuchni. Z kolei ja pracując jako kucharz, wracałam późno do domu i tak… wchodziłam do kuchni spędzałam tam znów kilka godzin gotując i jednocześnie oglądając programy kulinarne. Być może to już choroba, w każdym razie łączy nas ogromna pasja do gotowania. W końcu znajomi naciskali: „otwórzcie coś!”. Wcześniej nie było takich możliwości, teraz nadarzyła się okazja i oto jesteśmy – mówi nam Magdalena Chodyko, jedna z właścicielek „O Matko i Córko”.

Lokal charakteryzują naturalne składniki oraz to co najbardziej szokuje: ręcznie wyrabiane masło czy pierogi, które powstają na oczach klientów. – Co my tu właściwie robimy? Można powiedzieć, że charakteryzują nas domowe obiady. Ja lubię tradycję, a córka tchnie w dania lekko nowoczesnego „twista”. Kombinujemy i eksperymentujemy. Najważniejsze są dla nas produkty, wiele z nich robimy własnoręcznie. Naszego wyrobu jest m.in.: masło, sosy, majonez, wędliny, pieczywo. Same robimy też ciasta, pierogi. Co ciekawe, mamy otwartą kuchnię wiec nasi goście mogą nas trochę podglądać i są zdziwieni, że pierogi robimy tu i teraz, na ich oczach – wyjaśnia Marzena Knapiuk, druga z właścicielek bistra.

W „O Matko i Córko” nie ma też miejsca na nudę. Menu zmienia się każdego dnia. Warto zatem podglądać stronę facebookową lokalu. Ale każdego dnia znajdziecie tam: przystawkę, kanapki, zupy, różne dania główne oraz desery. W ofercie są też pyszne koktajle owocowe – jagodowy i truskawkowy.

Obecnie mamy okres zimowy, dlatego w ofercie znajdziecie np. rozgrzewającą herbatę z miodem, pomarańczą, cynamonem i goździkami oraz grzane wino. Są też inne rodzaje herbat od smakowych po tzw. zwykłe czarne. Kawosze znajdą tutaj Espresso, Flat White, Americano, Capuccino, Latte.

Jeśli będziecie mieli ochotę na piwo lub wino, to również znajdziecie to w ofercie.

Lokal otwarty jest codziennie, z wyjątkiem poniedziałków, w godz. 12-20.

  •  
  •  
  •  
  •   
  •  
  •  

Byłeś świadkiem wypadku? Stoisz w gigantycznym korku? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie? Poinformuj o tym innych mieszkańców Pruszkowa, Grodziska i okolic. Przesyłaj zdjęcia i informacje do redakcji WPR24.pl na adres e-mail: kontakt@wpr24.pl lub SMS i MMS pod nr tel. 600 924 925.