Grodziska Mozzarella w zalewie wyróżniona Laurem Marszałka

Region

Mozzarella w Zalewie z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w GrodziskuMazowieckim zdobyła Laur Marszałka w kategorii Mazowieckie Produkty Żywnościowe - sery i inne przetwory mleczne. 82 zgłoszonych przysmaków wybrano 12 laureatów, przyznano też dwa wyróżnienia. Uroczyste wręczenie nagród odbędzie się 25 marca br.

Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem producentów tradycyjnej żywności z Mazowsza. Łącznie zgłoszono 82 produkty. Wśród nich znalazły się wyroby piekarnicze: ciasta, chleby, słodycze, ale także pieczone mięsa, szynki i kiełbasy. Licznie reprezentowane były także sery – twarogowe, żółte, typu mozarella, dojrzewające. Zgłoszono również przetwory owocowe i warzywne, miody, a także napoje – nalewki oraz piwa.

– Mazowsze ma bogatą tradycję kulinarną, obfituje też w produkty doskonałej jakości. Warto z tego korzystać i promować zdrowe mazowieckie przysmaki – podkreśla marszałek Adam Struzik. – Dzięki konkursowi konsumenci mają ułatwiony wybór, bo znak Laur Marszałka świadczy o wysokiej jakości produktu.

Konkurs podzielony został na dwie kategorie: mazowiecki produkt żywnościowy (konwencjonalny) oraz mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny. Oceniano w nim następujące produkty: wyroby piekarnicze, cukiernicze i inne wyroby mączne, wędliny oraz przetwory mięsne, sery i inne przetwory mleczne, owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, miody, a także napoje.

W kategorii mazowiecki produkt tradycyjny i naturalny rywalizowały produkty, które powstały bez udziału środków chemicznych, wytwarzane dzięki naturalnym procesom technologicznym, według tradycyjnej receptury. Surowce tych produktów pochodziły z upraw ekologicznych i rolnictwa zintegrowanego.

Podczas wyłaniania laureatów Kapituła Konkursu oceniała produkty na podstawie ich: smaku, walorów wizualnych, estetyki i funkcjonalności opakowania oraz metody wytwarzania.

Celem konkursu jest promocja najlepszej, najzdrowszej, najsmaczniejszej, a także tradycyjnej żywności wytwarzanej na Mazowszu. Dzięki swojej szerokiej formule w konkursie mogą brać udział nie tylko firmy komercyjne, ale również organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, np.: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne czy osoby fizyczne.

  •  
  •  
  •  
  •   
  •  
  •  

Byłeś świadkiem wypadku? Stoisz w gigantycznym korku? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie? Poinformuj o tym innych mieszkańców Pruszkowa, Grodziska i okolic. Przesyłaj zdjęcia i informacje do redakcji WPR24.pl na adres e-mail: kontakt@wpr24.pl lub SMS i MMS pod nr tel. 600 924 925.