Pogoda za oknem nie najgorsza. A gofry kojarzą się nam głównie jako letni przysmak. Może w dzień tych chrupiących ciastek warto po nie sięgnąć?
Gofry to w przygotowaniu dość prosta przekąska. Ciasto przygotowuje się z mieszanki mąki, cukru, soli, masła, żółtek jaj i mleka, które miesza się z białkami jaj ubitymi na sztywno. Tak przygotowane ciast wylewa się na powierchnię gofrownicy. Zazwyczaj są to ciastka w prostokątnym kształcie z kratownicą.
Dzień gofrów pochodzi ze Skandynawii. To mieszkańcy tego regionu kochają te przysmaki najbardziej. Co ciekawe gofry znano już w średniowieczu. Zatem minęło tyle lat, a my nadal nie możemy się im oprzeć.
Zjedlibyście?
Byłeś świadkiem wypadku? Stoisz w gigantycznym korku? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie? Poinformuj o tym innych mieszkańców Pruszkowa, Grodziska i okolic. Przesyłaj zdjęcia i informacje do redakcji WPR24.pl na adres e-mail: kontakt@wpr24.pl lub SMS i MMS pod nr tel. 600 924 925.