Cukrowy kryzys również w regionie

Region

W styczniu cukier kosztował niewiele ponad 3 zł. Obecnie za jego kilogram trzeba zapłacić prawie 6 zł. W niektórych sklepach naszego regionu wprowadzono ograniczenia ilościowe dla zakupu tego produktu.

Eksperci tłumaczą, że cukier drożeje z powodu nieurodzaju i klęsk żywiołowych, które zniszczyły uprawy buraków i trzciny cukrowej. Do wzrostu cen przyczyniają się również ograniczenia produkcji po reformie rynku cukrowego. W Polsce rocznie wytwarza się 1,4 mln ton.

Obecnie w wielu osiedlowych sklepach cena cukru to prawie sześć złotych. W jednej z sieci sklepów w Pruszkowie znaleźliśmy promocję – kilogram cukru kosztował 4,75 zł. Wiele super- i hipermarketów w obawie przed masowym wykupieniem asortymentu wprowadziły limity sprzedaży cukru. Klienci w czasie zakupów mogą kupić maksymalnie 5-10 kg cukru.

Podobna sytuacja miała miejsce wiosną 2004 roku. Eksperci twierdzą, że cukru nie zabraknie, a ceny spadną, gdy przestaniemy go kupować w dużych ilościach.

  •  
  •  
  •  
  •   
  •  
  •  

Byłeś świadkiem wypadku? Stoisz w gigantycznym korku? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie? Poinformuj o tym innych mieszkańców Pruszkowa, Grodziska i okolic. Przesyłaj zdjęcia i informacje do redakcji WPR24.pl na adres e-mail: kontakt@wpr24.pl lub SMS i MMS pod nr tel. 600 924 925.