Bezpieczne grillowanie

Region

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów oraz Inspekcja Handlowa radzą, jak dobrać odpowiedni sprzęt do grillowania oraz jakie kroki poczynić, aby było ono w pełni bezpieczne.

Jak wynika z kontroli, którą przeprowadziła Inspekcja Handlowa, produkty do grillowania, są coraz bezpieczniejsze. Podczas przeglądu sprawdzono 227 grilli i 83 podpałki. Tylko pięć z nich mogło stanowić zagrożenie, co stanowi zaledwie 1,6 proc. całości. Dla porównania: w 2009 r. było to ponad 5 proc.

Zastrzeżenia w większości przypadków dotyczyły nieodpowiedniego oznakowania artykułów. Niektóre podpałki nie miały wymaganych oznaczeń szkodliwości produktu, czy informacji o bezpiecznym użytkowaniu. Natomiast grille nie miały załączonych instrukcji obsługi, co może stanowić zagrożenie, zwłaszcza w przypadkach typów wymagających montażu.

Wybrane produkty zostały poddane szczegółowym badaniom laboratoryjnym, aby sprawdzić, czy mogą stanowić zagrożenie. Okazało się, że niektóre podpałki maja zbyt niską temperaturę zapłonu, która wynosiła ok. 30 stopni Celsjusza (zgodnie z przepisami nie może być mniejsza niż 55 st. C).  W efekcie UOKiK zdecydował o wycofaniu z rynku takich podpałek.

Grillowanie będzie bezpieczne jeśli:

zapoznasz się z instrukcją obsługi, w której znajdziesz podane w języku polskim informacje dotyczące bezpiecznego użytkowania tj. zalecanego paliwa i jego minimalnej ilości, sposobu prawidłowego montażu, instalowania grilla na stabilnym, poziomym podłożu,

zwrócisz uwagę, czy urządzenie jest stabilne, ma blokady zabezpieczające przed przemieszczeniem oraz uchwyty do rusztu, chroniące przed poparzeniem,

sprawdzisz, czy grill nie ma zadziorów, ostrych krawędzi i naroży, które mogłyby spowodować skaleczenia,

nie będziesz używał grilla wewnątrz pomieszczeń,

przed rozpoczęciem przyrządzania potraw sprawdzisz, czy podpałka jest całkowicie spalona, a paliwo do grilla pokryte popiołem,

będziesz pamiętał o przechowywaniu podpałki w takim miejscu, aby była ona poza zasięgiem dzieci,

sprawdzisz, czy opakowanie podpałki ma zamknięcie uniemożliwiające otwarcie przez dzieci oraz trwale zamocowany dozownik, który powinien zabezpieczać przed wyciekiem zawartości, gdy opakowanie jest otwarte i ułożone poziomo (dopuszczalny wyciek do 10 ml).

Byłeś świadkiem wypadku? Stoisz w gigantycznym korku? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie? Poinformuj o tym innych mieszkańców Pruszkowa, Grodziska i okolic. Przesyłaj zdjęcia i informacje do redakcji WPR24.pl na adres e-mail: kontakt@wpr24.pl lub SMS i MMS pod nr tel. 600 924 925.

Grill gazowy