100 % włoska pizza zawitała do Pruszkowa

Art. Sponsorowany

Na kulinarnej mapie Pruszkowa pojawiło się Pomodoro Verde. W tym miejscu posmakujecie pizzy zrobionej z prawdziwych włoskich składników. Po wielu latach spędzonych w słonecznej Italii dwóch pasjonatów włoskiej kuchni postanowiło przenieść ten dobry smak do rodzimej Polski (od lewej na zdjęciu: Mirosław Morański, Daniel Popis).

Skąd wziął się pomysł na taki lokal w Pruszkowie?
Mirosław Morański: Nie mogliśmy z Danielem znaleźć dobrej, oryginalnej pizzy w okolicy. Pomyśleliśmy – „a może zrobimy włoską pizze od podstaw?”. Jak coś już robić to na 100 %, dlatego w naszej pizzy są same włoskie składniki.

Daniel Popis: Właśnie tak! Nasza pizza to włoska mąka, szynka cotto oraz prosciutto crudo, salami picante i napoli, włoskie pomidory, ser, oliwa. Tylko warzywa i woda pochodzą stąd, a nie z Włoch (śmiech). Jeśli pizza ma być prawdziwie włoska to nie da się jej zrobić inaczej, jak tylko z włoskich dodatków.

Skąd bierzecie włoski towar?
Mirosław Morański: Nie mamy z tym problemu. Są hurtownie i firmy specjalizujące się w sprowadzaniu włoskich składników. Jednak trzeba wiedzieć skąd wziąć te prawdziwe dodatki, a nie zamienniki. Inaczej to nie będzie to samo na talerzu co we włoskiej trattori np. w Rzymie.

Mieszkaliście dość długo we Włoszech, więc nie jesteście z tzw. łapanki…
Mirosław Morański: Daniel jest szefem kuchni w Pomodoro Verde. We Włoszech spędził przeszło 15 lat. Pracował we włoskich restauracjach, miał też swoją pizzerię w Firenze. Jako anegdotę powiem, że jego pizzę jadł Silvio Berlusconi. Tego pana chyba nie trzeba przedstawiać.

Daniel Popis: Mirek mieszkał w Genzano di Roma ponad 10 lat, więc nie jest gorszy (śmiech). Ma świetne wyczucie smaku.

Lokal przy ul. Jasnej, jakby to ująć… jest „przytulny”.
Daniel Popis: Oczywiście wiemy, że niewielki! To dlatego, że głównie stawiamy na dowóz. Jednak można zjeść i w lokalu. Gramy włoską muzykę, posiadamy napoje pochodzące prosto z Włoch i serwujemy pizze nawet na kawałki. Serwujemy też dobry humor. Chętnie pogadamy o słonecznej Italii.

Na co mogą liczyć klienci?
Mirosław Morański: Na stuprocentową włoską pizze. Skupiamy się wyłącznie na pizzy i mamy nadzieję, że to nam wychodzi. Dodam, że w weekendy serwujemy pizze specjalne. Są wykonane z naprawdę trudno dostępnych składników. Ostatnio mieliśmy pizze z salsiccia (włoska surowa kiełbasa) oraz z serem scamorza (włoski wędzony ser, przypomina oscypka).

Daniel Popis: Nasze motto to „100 per cento italiano”!

Pomodoro Verde
Pruszków 05-800
ul. Jasna 4b (obok włoskiej lodziarni)

  •  
  •  
  •  
  •   
  •  
  •  

Byłeś świadkiem wypadku? Stoisz w gigantycznym korku? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie? Poinformuj o tym innych mieszkańców Pruszkowa, Grodziska i okolic. Przesyłaj zdjęcia i informacje do redakcji WPR24.pl na adres e-mail: kontakt@wpr24.pl lub SMS i MMS pod nr tel. 600 924 925.